در این مقاله آموزشی به بررسی نحوه تغییر Firmware تلفن سیسکو ۷۹۶۰ و ۷۹۴۰ که از فریمور نسبتا یکسانی استفاده میکنند ، میپردازیم . همانطور که میدانیم برای اتصال تلفنهای ویپ به مرکز تلفن استریسک عموما از پروتکل SIP استفاده میشود ، این در حالی است که تلفنهای ۷۹۶۰ ، ۷۹۴۰ و اغلب تلفنهای شرکت سیسکو به صورت پیش فرض از پروتکل اختصاصی خود یعنی SCCP استفاده مینمایند . بنابراین برای اتصال این تلفنها به مرکز تلفن استریسک یا باید از ماژول Chan_SCCP در استریسک استفاده شود و یا فریمور تلفنهای سیسکو به فریموری که پروتکل SIP را پشتیبانی میکند تبدیل شود . لازم به ذکر است که تلفنهای جدید برند سیسکو همگی به صورت پیشفرض هم از پروتکل SCCP و هم از SIP پشتیبانی میکنند .
ما در این مقاله به بررسی راهکار دوم یعنی تغییر فریمور تلفنهای سیسکو ۷۹۶۰ و ۷۹۴۰ میپردازیم .
در اولین قدم از تغییر فریمور تلفن سیسکو به نحوه تشخیص نوع Firmware نصب شده روی تلفن میپردازیم .
برای این کار ابتدا در منوی Setting وارد بخش Status شوید و سپس Firmware versions را انتخاب نمایید . همانطور که در تصویر ذیل میبینید در زیر Application Load ID یک مقدار مانند P0S308200 نمایش داده میشود که کارکتر سوم آن یکی از مقادیر ذیل میباشد .
برای تغییر فریمور تلفن ۷۹۶۰ و یا ۷۹۴۰ ابتدا باید فایلهای مورد نیاز را تهیه کنیم (فایلهای لازم در انتهای این مقاله برای دانلود در دسترس میباشند) سپس از طریق یک سرویس TFTP سرور آن فایلها را برای تلفن در دسترس قرار دهیم . از طرفی در برخی موارد ممکن است به دلایل مختلفی مانند بوت نشدن تلفن و یا …. نتوانیم به صورت دستی روی تلفن ، IP سرور TFTP را تنظیم نماییم در چنین حالتی باید از یک سرویس DHCP برای معرفی سرور TFTP با Option شماره ۶۰ و یا ۱۵۰ استفاده نماییم .
پس با توجه به توضیحات ذکر شده به طور کلی پس از آماده سازی فایلهای لازمه به یک TFTP Server و یک DHCP سرور احتیاج داریم . در سناریویی که قصد انجام آن را داریم ما از نرمافزار Tftpd64 برای راهاندازی TFTP و DHCP استفاده مینماییم .
تذکر : همانطور که میدانیم اگر در شبکه خود بیش از یک DHCP server داشته باشیم خدمات ویپ ممکن است با اختلال رو به رو شویم .
تذکر : قابلیت DHCP باید روی تلفن فعال باشد و روی آن IP قرار نگرفته باشد .
همانطور که ذکر شد در سناریویی که مطرح میکنیم ، میخواهیم فریمور تلفن سیسکو ۷۹۶۰ را به حالت سیپ ساپورت تغییر دهیم . اگر به فایلهای کانفیگ و فریمور تلفن که لینک دانلود آن در پایین صفحه وجود دارد نگاه کنید ، فایلهایی را میبینید که نام آنها فرمت SIP************.cnf را دارند . این فایلها فایل کانفیگ تلفن میباشند که برای تنظیم تلفن باید در مرحلهی اول نام فایل را به فرمت sip(mac-address).cnf تغییر دهید ( مثلا SIP1a2a3a4a5a6a.cnf ) و سپس این فایل و فایل SIPDefault.cnf را با notepad باز کرده و مقادیر مورد نظر خود را برای تنظیم تلفن وارد نمایید . با کمی دقت به متن فایلهای کانفیگ میتوانید نحوه تغییر آن را متوجه شوید . به عنوان مثال به چند مورد از سطرهای اصلی آن اشاره میکنیم .
sip( مک آدرس ).cnf فایل
line1_authname: شماره یا یوزر داخلی”
line1_password: پسورد داخلی”
SIPDefault.cnf فایل
proxy1_address: آدرس سرور”
برای آشنایی بیشتر با نحوه نوشتن جامع فایلهای کانفیگ بهتر است تحقیقات و مطالعاتی متناسب با تلفن مورد نظر خود داشته باشید .
در ابتدای کار باید تلفن و کامپیوتر در یک شبکه به یکدیگر متصل باشند . سپس تنظیمات TFTP را روی نرمافزار به صورت ذیل انجام میدهیم .
۱- ابتدا وارد نرمافزار میشویم و روی Settings کلیک میکنیم .
۲- سپس وارد تب TFTP میشویم و فیلدهای ذیل را پر میکنیم
۳- سپس وارد تب DHCP میشویم و فیلدهای ذیل را پر میکنیم .
۴- پس از انجام مراحل فوق روی ok کلیک میکنیم . سپس در مرحله آخر کافیست یک بار تلفن خود را خاموش و روشن نمایید . تلفن در هنگام بوت شدن با سرور TFTP ارتباط برقرار کرده و فایلهای Firmware جدید را دریافت میکند .
برای مطالعه و آموزش بیشتر مطالب مرتبط با تجهیزات ویپ Cisco ، بلاگهای آموزش ویپ گروه VoiPing را دنبال نمایید . در مقالات بعدی به تغییر Firmware دیگر تلفنهای سیسکو و کانفیگ تجهیزات ویپ این شرکت میپردازیم .
درباره این سایت